drobnohled.cz
Celkem 405 článků v 28 rubrikách.
Vyberte rubriku:

Pohled zblízka na zajímavá místa, zajímavé produkty či služby. Recenze, návody, tipy, postřehy a mnoho dalšího. To je Drobnohled.cz


Keramika už pronikla i do kuchyně – na nože a pánve

Keramika už pronikla i do kuchyně – na nože a pánve

Vývoj jde dopředu ve všech oblastech. V kuchyni možná není pokrok viditelný na první pohled, výhody současných materiálů ale oceníte při samotném vaření. Ušetří totiž spoustu času a usnadní práci. Letos vede keramika na nožích a pánvích.

Proč zrovna keramika? Třeba proto, že keramický nůž neztupíte. Ale vezměme to od začátku. S prvními keramickými noži přišli Asiaté. Při výrobě sushi je prostě potřeba ostrého nože a pány kuchaře už asi nebavilo je neustále brousit. Keramické nože mají oproti ocelovým celou řadu výhod, které zpříjemní vaření laikům i profíkům. Jsou velmi lehké, při dlouhém krájení od nich nebolí ruka, nikdy vám nezreznou, ani když je zapomenete utřít, snadno se udržují a snadno se s nimi manipuluje (tak třeba se na ně při krájení nelepí sýry a vajíčka, nebo se nedrobí pečivo pod čepelí). Obrovskou výhodou je to, že nezničí vitamíny v zelenině. No jen si vzpomeňte, jak salát opatrně trháte rukou. Jenže u ostatních druhů zeleniny to nejde…

Pro to, aby byl keramický nůž funkční dlouhou dobu, je nutné pečlivě vybrat suroviny pro jeho výrobu, tvarovat čepel pod vysokým tlakem a brousit ji diamantem pod vodou. Zajímavostí je, že čepel se u keramických nožů nasazuje pomocí ultrazvuku. V naší zemi si můžete vybrat keramické nože pro laiky i profesionály.

No a když už se bavíme o keramických nožích, nesmíme zapomenout na druhý fenomén současnosti, kterým je keramická pánev. I ta se musí vyrobit za dodržování přísných podmínek, prochází náročnými testy a ve finále ji testují spotřebitelé. Keramická pánev na rozdíl od teflonové neuvolňuje žádné toxické výpary, dvakrát rychleji dosáhne požadované teploty a mnohem déle drží teplo. Při jejím používání spotřebujete také mnohem méně oleje. To vše při zachování vlastností teflonu, tedy životnosti (ta je v případě keramické pánve ještě delší) nebo nepřilnavého povrchu. Kvalitní pánve najdete třeba pod značkou Frypan. Nabízí dvě varianty včetně poklice a splňuje i ty nejnáročnější požadavky zdatných kuchtíků.

Je jedno, jestli vaříte v nějakém luxusním podniku nebo doma jen tak pro radost. V každém případě byste měli mít kvalitní vybavení, které práci usnadní, ne ji přidělá.


Přidáno 24.06.2011
Přečteno 398 krát


Tipy na last minute Silvestra

Tipy

Odpočiňte si od každodenního stresu!

Odpočiňte

Zlatá žíla fantazie
dětský dort

Zlatádětský dort>

Dětské kaše
Sunarka

Dětské Sunarka>

© Drobnohled.cz  /  Publikování nebo další šíření obsahu serveru Drobnohled.cz je bez písemného souhlasu provozovatele stránek zakázáno!  /  Kontakt: info@drobnohled.cz